Düşünce Kulübü'nden Harvard'a: Yeşil Finans Serüvenim

Tarih: 11 Şub 2025
Yazar: Bora Çeliktürk

Akbank Düşünce Kulübü ile üç yıl önce tanıştım. “Düşünürsen Harvard Yaz Okulu Düş Değil” posterini gördüğümde, programa kabul edilmenin zorlayıcı olacağını düşünüyordum. Ancak 2024 yılında cesaretimi toplayarak başvurdum ve mülakatı geçerek programa seçildim. Mülakattan olumlu geri dönüş aldığımda ise yaşadığım heyecanı unutamam. 10 kişiden biri olarak programa seçilmiştim ve ödül Harvard Yaz Okulu’ydu. Hedefim netti: Bu ödülü kazanmalıydım. Bu hedef ışığında daha ilk eğitimler başlamadan bu dönemin teması olan “Yeşil Finans ve Sürdürülebilir Yatırımlar” üzerine neler yapabileceğime dair kendi başıma çalışmalara başladım.
.
Eğitimin ilk gününde, ekibin samimiyeti sayesinde kaygılarım hızla dağıldı. Herkes gerçekten neşeli, paylaşımcı ve destekleyiciydi. Kendine aynı meseleyi dert edinmiş, farklı bakış açılarına sahip yeni bir arkadaş çevresi edindiğim için çok mutlu olmuştum. Daha ilk günden program boyunca öğrendiğim, çözümün büyüklüğünden çok ele alınan problemin etkisini anlatan en önemli kavramlardan birisi olan “probleme aşık olmak” ile tanıştım. Yani aslında en çığır açıcı veya akıllıca fikri bulmak gerekmiyordu; önemli olan çözeceğimiz problemin etki alanı ve büyüklüğüydü.
Probleme aşık olma kavramını içselleştirdikten sonra bu heyecan dolu yolculuğa sıfırdan bir girişim kurmanın temel aşamalarını öğrenerek devam ettik. Tasarım odaklı düşünce metodunu ilk kez burada kullanma fırsatı buldum. İhtiyaç belirleme, doğrulama, bu ihtiyaçlara yönelik fikir geliştirme ve etkili bir şekilde ifade etme becerileri kazandık. Eğitimler haftada bir grup derslerinden ve yine haftada bir kere kendi projemiz için yaptığımız geliştirmeleri analiz ettiğimiz özel seanslardan oluşuyordu. Bu süreçte, hem öğreniyor hem de öğrendiklerimizi pekiştiriyorduk. Derslerin interaktif yapısı, herkesin katkı sağlamasına olanak sağlayarak kolektif bir öğrenme ortamı da sağladı.
Persona görüşmeleri sayesinde ise problem alanımı derinlemesine analiz ettim ve çözüm geliştirmeye odaklandım. Girişim fikrim Olivo, yeşil dönüşüm sürecinde finansman sorunu yaşayan KOBİ’leri bireysel yatırımcılarla buluşturmayı hedefliyordu. Son haftalar, eksiklerimi tamamladığım ve sunumlara hazırlandığım en yoğun dönemdi.
Final günü geldiğinde fikrimi tüm detaylarıyla tamamlamıştım. Sunumum başarılı geçti ve jüri değerlendirmesi sonucunda birinci oldum. Ödülümü Akbank Genel Müdürü Kaan Gür’den almak ve kendisine tekrar sunum yapma fırsatı elde etmek benim için unutulmaz bir deneyimdi.
Bu süreç, sürdürülebilirliğin finans ve bankacılık ile ne kadar entegre olabileceğini fark etmemi sağladı. Program sona erdi ama bu alandaki çalışmalarıma devam ediyorum. Bana bu fırsatı sunan Akbank Gençlik Akademisi ailesine çok teşekkür ederim.

Yorum Yazın

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.